זכויות יוצרים תמונות: המדריך המלא לזכויות יוצרים על תמונות בעידן הדיגיטלי

תוכן עניינים

חוק יוצרים התשס"ח 2007 קובע שצילום שהוא מקורי והושקעו בו מאמץ יצירתי מוגדר כיצירה מוגנת בזכויות יוצרים. ומכאן שצילום כמעט תמיד (בחריגים מסוימים) יהיה מוגן בזכויות יוצרים. על פי סעיף 11 לחוק זכויות יוצרים, רק בעל זכויות היוצרים רשאי להשתמש ביצירה מוגנת או לאשר לאחרים שימוש בה. סעיף 46 לחוק קובע את הזכות "המוסרית" של היוצר שמשמעותה כפולה, מתן קרדיט ואיסור על "שיבוש" היצירה. התופעה של שימוש שמפר זכויות יוצרים (כלכלית או מוסרית) בתמונות הפכה, נפוצה בעידן האינטרנט עקב הזמינות והנגישות הקלה לתמונות שמועלות לרשת. מה עושים במצב שבו מישהו משתמש בתמונה שצילמתם ללא אישורכם, מה קורה אם קיבלתם מכתב התראה או אפילו תביעה כנגדכם על הפרת זכויות יוצרים, אל מי פונים, ולמה חשוב שילווה אתכם עורך דין המתמחה בזכויות יוצרים? מיד תגלו את כל התשובות.

זכויות יוצרים תמונות – כל מה שחשוב לדעת

בעידן הדיגיטלי של ימינו, אנשים רבים לא תמיד מודעים לכך שתמונות המופיעות ברשתות חברתיות ופלטפורמות כמו גוגל לרוב מוגנות בזכויות יוצרים ואסור להשתמש בהן ללא אישור הבעלים ומתן קרדיט. לפני כל שימוש בתמונה שזמינה ברשת, אפילו שימוש לכאורה "תמים" (למשל אדם המעלה תמונה לחשבון פרטי ברשת מחברתית), צריך לבקש את הסכמת היוצר. באותם מקרים שקיבלתם אישור או רכשתם רישיון שימוש בתמונה, חשוב להקפיד על תנאי השימוש שכן אישור שימוש (רישיונות שימוש ממאגרים בפרט) הוא חוזה מחייב גם כשנעשה בעל פה ולכן הפרתו מהווה הפרת חוזה לכל דבר ועניין.

סעיף 56 לחוק קובע שהפרת זכות היוצרים לרבות אי מתן קרדיט, מזכה בפיצויים ללא הוכחת נזק עד לגובה 100,000 ₪. חשוב להדגיש שמשמעות הסעיף איננה שכל הפרת זכות יוצרים מזכה בסך 100,000 ₪ אלא שלבית משפט שיקול דעת המאפשר לו לפסוק בטווח של בין 0 ל- 100,000 ₪.

כל צלם, בין אם מקצועי או לא, משקיע מאמץ יצירתי ואומנותי בצילום, אפילו בתמונות פשוטות. לצערנו לא כולם מבינים שמדובר ביצירות צילום שהושקעו בהן זמן, כישרון ולעיתים גם לא מעט כסף החל מהשקעה בציוד מקצועי איכותי ועד לזמן עריכת התמונה. במקרה של צלמים מקצועיים וגם חובבים, הפרת זכויות יוצרים היא הפרה של החוק שמובילה לתביעות משפטיות.

למה חשוב שילווה אתכם עורך דין המתמחה בזכויות יוצרים?

בין אם אתם צלמים או בעלי הזכויות וגיליתם שמישהו השתמש בתמונה שלכם ללא אישור ובין אם אתם אלה שהשתמשתם בתמונה ועכשיו עומדים מול איום בתביעה בבית משפט, מומלץ שילווה אתכם עורך דין מקצועי שמתמחה בתחום זכויות יוצרים, מכיר את החוק ופסיקת בתי המשפט וישיג לכם את התוצאות המקסימליות והטובות ביותר עבורכם. אם אתם בצד התובע הצעד הראשון הוא לתעד את ההפרה ולאסוף ראיות. לאחר מכן, מומלץ לפנות אל המפר באמצעות מכתב התראה מעורך הדין, בטרם הגשת תביעה (אין חובה חוקית לשלוח מכתב אך הרבה פעמים הבעיה נפתרת בכך). אם המפר לא פועל על פי מכתב ההתראה, מגישים תביעה לבית המשפט.

אם אתם בצד שקיבל מכתב התראה או אפילו כתב תביעה, אסור להתעלם מכך גם אם נדמה לכם שמדובר ב-"טעות בתום לב" או "עניין קטן ושולי".  כאמור החוק מקנה לבעל הזכויות פיצויים ללא הוכחת נזק ולעיתים קרובות בתי המשפט פוסקים פיצויים בעשרות אלפי שקלים ויותר.

תביעות על הפרת זכויות יוצרים הן מורכבות ודורשות מומחיות וניסיון. העלות של ניהול הליך משפטי (בין אם מצד התובע ובין מצד הנתבע) היא גבוהה וללא ליווי מקצועי אתם עלולים להיקלע להוצאות גבוהות. בעלי זכויות יוצרים, ללא ייצוג ראוי התביעה שלכם עלולה להידחות או שהפיצוי שיפסק יהיה נמוך ולא יכסה אפילו את ההוצאות שהוצאתם; נתבעים, עלולים למצוא את עצמם משלמים פיצויים בעשרות אלפי שקלים ויותר.

משרד סקלר לוי עריכת דין הוא משרד מוביל בתחום זכויות יוצרים ובעל ניסיון עשיר בתחום. המשרד נוסד על ידי עורכי הדין ליאור לוי ודניאל סקלר העובדים מתוך ערכי מצוינות ושותפות לדרך לקוחותיהם. למשרד לקוחות רבים – תאגידים ויוצרים עצמאיים – שפעילותם מתרכז בזכויות יוצרים (וקניין רוחני בפרט). מזמינים אתכם ליצרו קשר ולהתרשם מהשירות האדיב, הסבלני והמקצועי ביותר ששם את טובת הלקוח במרכז.

אין לראות באמור יעוץ משפטי או להסתמך עליו ככזה.

 

צריכים ייעוץ או ייצוג משפטי?
צוות המשרד ישמח לעמוד לשירותכם!