אנחנו יודעים כמה זה לא נעים לגלות שמישהו העתיק יצירה שעבדתם עליה זמן כה רב, השקעתם בה, ואדם אחר משתמש בה ולוקח עליה קרדיט. זה נכון לגבי מוזיקה, זה נכון לגבי צילומים, ציורים, או כל יצירה אחרת. לצערנו בעידן הדיגיטלי של היום, הפרת זכויות יוצרים הפכה לתופעה נפוצה ורחבה יותר מאי פעם. אמנים ויוצרים רבים מוצאים עצמם חסרי אונים מול השימוש הלא מורשה ביצירותיהם ולא כולם מחפשים ייעוץ משפטי מתאים כי לא כולם יודעים כיצד לנהל תביעה על זכויות יוצרים ולכן חשוב להכיר את הנושא הזה על בוריו. מאיפה מתחילים? כאן נמצאים כל הפרטים.
תביעה על זכויות יוצרים – יש לכם עם מי לדבר
בעידן הנוכחי הפרת זכויות יוצרים מתבצעת בהיקפים אדירים. הטכנולוגיה הדיגיטלית מאפשרת להעתיק יצירות כמו תוכנות מחשב, ספרים, תמונות, סרטים ושירים בקלות, ולהפיץ אותן ברחבי האינטרנט. בנוסף לכך טכנולוגיות חדשות כגון מדפסות תלת ממד מאפשרות להעתיק יצירות כמו פסלים ותבליטים, בצורה מדויקת וזולה יותר. חוק זכויות יוצרים בישראל קובע פעולות מסוימות שרק הבעלים של היצירה רשאים לבצע או לאפשר לאחרים לבצע. החוק מייחד ליוצר או לבעל הזכות פעולות כמו העתקה, פרסום, שידור, והשכרה. שימוש ביצירה ללא אישור מפורש מבעלי הזכויות בה נחשב כהפרה.
למה חשוב לשים לב להפרת זכויות יוצרים
כאש מדובר על תביעה על זכויות יוצרים לא כולם יודעים עד כמה מדובר בצעד חשוב. אם אתם אמנים בין אם בתחום המוזיקה ובין אם בתחום הצילום, הציור או הכתיבה או שאתם מפתחים תוכנה או אפליקציה אתם לבטח יודעים עד כמה זה קשה כאשר אתם שוקדים על פרויקט או יצירה ומגלים שהיא הופצה על ידי אדם אחר, כאשר אותו אדם מרוויח מהיצירה שלכם. ללא ספק מדובר בסיטואציה שמקנה ליוצר או בעל זכות היוצרים את הכוח לאכוף את הזכויות שלו באמצעות תביעה בבית משפט. מהלך כזה מצריך מעורבות של עורכי דין מקצועיים וברמה גבוהה להם הניסיון המתאים במצב זה בו נגנבת לכם יצירה או נגנב לכם פרויקט.
איך מתבצעת הפרת זכויות יוצרים?
הפרות זכויות יוצרים יכולות להתרחש במגוון דרכים כמו השמעת שירים באירועים ציבוריים ללא רישיון, פרסום תמונות מוגנות בזכויות יוצרים ללא אישור, פרסום אונליין ללא אישור, הקרנת סרטים בפומבי ללא רישיון והפצת ספרים דיגיטליים באינטרנט ללא הסכמה מבעלי הזכויות. בנוסף לזכויות הכלכליות, קיימת גם הזכות המוסרית של היוצרים. זכות זו מחייבת מתן קרדיט ליוצרים ואוסרת שינוי או סילוף של היצירה בצורה שעלולה לפגוע בכבודם. אי מתן קרדיט או שינוי ביצירה ללא רשות מהיוצר עשויים להיחשב כהפרת הזכויות המוסריות.
מה הפעולות המשפטיות נגד הפרות זכויות יוצרים?
חשוב להכיר את החוק, החוק הישראלי מאפשר ליוצרים לתבוע בגין הפרת זכויות יוצרים ולדרוש פיצויים כספיים של עד 100,000 ש"ח ללא הוכחת נזק. בנוסף, ניתן לבקש צו מניעה שיאסור על המשך ההפרה וימנע מהמפרים להמשיך לפגוע בזכויות היוצרים. חשוב לדעת שלא כל תביעת הפרת זכויות יוצרים תתקבל בבית המשפט וזו חובת התובע – בעל הזכות להוכיח יסודות בסיסיים כגון היותה של היצירה מוגנת בזכויות יוצרים ושבפועל התבצעה הפרה. בהקשר זה, החוק מונה מספר הגנות לנתבעים (מי שהפר את הזכות) כאשר המרכזית שבהן היא הגנת השימוש ההוגן. שימוש הוגן יכול להיות שימוש ביצירה למטרות כמו לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה ודיווח עיתונאי. בנוסף, קיימת הגנת מפר תמים, כאשר אדם לא ידע ולא היה עליו לדעת כי הוא מפר זכויות יוצרים. במקרים של הפרות בינלאומיות, ניתן לתבוע בגין הפרות אלו גם אם הן התרחשו במדינה אחרת. ישראל חתומה על אמנה בינלאומית המאפשרת ליוצרים לתבוע בגין הפרות שקרו מחוץ למדינה, ובכך להגן על זכויותיהם בכל העולם.
מה ההשלכות הכלכליות של הפרת זכויות היוצרים?
ההשלכות הכלכליות של הפרת זכויות יוצרים הן נרחבות ויכולות להשפיע בצורה משמעותית על יוצרי התוכן. כאשר יצירה מופצת ללא אישור היוצרים מאבדים את ההכנסות שהיו יכולים לקבל ממכירת או מתן רישיון שימוש ביצירה. יתר על כן, חברות ותאגידים יכולים להפיק רווחים גדולים משימוש בלתי חוקי ביצירות וזאת תוך התעלמות מוחלטת מזכויות היוצרים ומהמאמצים שהושקעו ביצירה. בנוסף לאובדן ההכנסות הישיר, הפרת זכויות יוצרים עלולה לפגוע במוניטין של היוצרים. יצירות שפורסמו ללא רשות עלולות להיות מוצגות באיכות נמוכה או בהקשר שאינו מתאים, מה שעלול לפגוע בתדמית היוצרים וליצור רושם שגוי על איכות עבודתם.
איך אפשר להתמודד עם ההשלכות של הפרת זכויות יוצרים?
אחת הדרכים להתמודד עם ההשלכות הכלכליות היא על ידי הגברת המודעות הציבורית לזכויות יוצרים ולחשיבותן. חינוך הציבור לכיבוד זכויות יוצרים ושימוש בתוכן חוקי יכול לעזור להקטין את כמות ההפרות ולהגדיל את ההכנסות ליוצרים. דרך נוספת היא שיוצרים יהיו מודעים בעצמם לזכויות שלהם, ויעבדו עם עורך דין מומחה בתחום זכויות היוצרים על מנת לאתר הפרות, לאכוף את הזכויות ולתבוע פיצויים.
בעת גילוי הפרה, חשוב מאוד לתעד כמה שיותר הפרות ולאסוף ראיות שיבססו את עילות התביעה. תביעות בגין הפרת זכויות יוצרים הן מורכבות ומצריכות פעמים רבות חוות דעת ממומחים בתחומי היצירה מושא ההליך על מנת לבסס את טענות התביעה. בין אם זה לצורך ביסוס עצם היותה של היצירה מוגנת בזכויות יוצרים, ביסוס ההעתקה, הוכחת אופן מתן הקרדיט הראוי וכדומה.
אל תוותרו על ליווי משפטי ברמה גבוהה
למרות שכיום הפרת זכויות יוצרים מתרחשת בהיקפים נרחבים בשל הטכנולוגיות המתקדמות עדיין קיימות דרכים משפטיות רבות להגן על יצירות ולתבוע פיצויים בגין הפרות ומומלץ להיעזר בעורך דין המתמחה בתחום זכויות היוצרים לצורך התמודדות מיטבית עם ההפרות ולאכוף זכויות היוצרים. משרד עורכי הדין סקלר לוי פועל מתוך תפיסת העולם שבה עורכי הדין הם לא רק עורכי הדין, אלא שותפים לדרך. עורכי הדין במשרדנו פועלים בקשר אישי, מקצועי וליווי ברמה גבוהה תוך הקשבה מלאה, היכרות עמוקה ויחס אדיב ומקצועי. המשרד מתמחה בדיני קניין רוחני ובזכויות יוצרים בפרט. צרו קשר עוד היום.